Σημαντικές τομές περιλαμβάνει το νέο σχέδιο νόμο αδειοδότησης επιχειρήσεων που δόθηκε για διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομίας.
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι και τις 29 Αυγούστου ενώ ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης και η υφυπουργός Θ. Τζάκρη κάλεσαν κοινωνικούς εταίρους και ενδιαφερόμενους να καταθέσουν προτάσεις και παρατηρήσεις, ώστε να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση εντός του Σεπτεμβρίου.
Η ταχύτητα και απλοποίηση των δικαιολογητικών είναι κυρίαρχες αντιλήψεις στο νομοσχέδιο. Μάλιστα η κυβέρνηση προχωράει στην υλοποίηση του μεγάλου έργου της πληροφορικής για την on line εξυπηρέτηση της νέας διαδικασίας αδειοδότησης που θα παραδοθεί μέχρι το 2018. Με το νομοσχέδιο εισάγεται για πρώτη φορά στην έννομη τάξη η έννοια της γνωστοποίησης, της ενημέρωσης δηλαδή της διοίκησης από τον επιχειρηματία για την έναρξη λειτουργίας της οικονομικής του δραστηριότητας, η οποία κοινοποιείται άμεσα σε όλες τις συναρμόδιες αρχές. Η γνωστοποίηση αντικαθιστά στο μεγαλύτερο μέρος την υποχρέωση λήψης άδειας λειτουργίας της επιχείρησης.
Στο νέο σύστημα τα δικαιολογητικά που κατά περίπτωση ενδέχεται να απαιτούνται για τη λειτουργία της επιχείρησης διατηρούνται στο αρχείο της επιχείρησης και δεν προσκομίζονται στη διοίκηση. Επιπλέον η δημόσια διοίκηση αποκτά ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης και αναγνώρισης των δραστηριοτήτων αποκλείοντας περιπτώσεις ασυνεννοησίας μεταξύ των υπηρεσιών και εξασφαλίζοντας, παράλληλα, πρόσθετους μηχανισμούς εντοπισμού της μη συμμόρφωσης, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται και το αίσθημα ασφάλειας του διοικούμενου έναντι της Διοίκησης.
Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο βασίζεται πλέον στο τρίπτυχο: ελεύθερη άσκηση οικονομικής δραστηριότητας, γνωστοποίηση και έγκριση, επί τη βάσει εκτίμησης κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών και των εργαζομένων, καθώς και για το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον.
Καιρός ήταν να μπει μια τάξη, με κανόνες ισονομίας και περιορισμό των εμποδίων που η γραφειοκρατική διοίκηση δεν αντιμετώπιζε χρόνια τώρα, αναπτύσσοντας έτσι τα φαινόμενα της αθέμιτης και παράνομης συναλλαγής που φούντωσαν τη διαφθορά σε πολλούς τομείς της επιχειρηματικότητας. Καιρός ήταν αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές να απελευθερωθούν δυνάμεις με διάθεση για νέες επενδύσεις. Καιρός ήταν η χώρα να αποκτήσει επιτέλους έναν σύγχρονο, δίκαιο και αποτελεσματικό χάρτη επιχειρηματικότητας.
Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον κυρίως τις κρίσεις των φορέων της αγοράς γιατί αυτοί γνωρίζουν καλύτερα. Θα περιμένουμε και τις κρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να αποδείξουν εάν και πόσο έχουν σοβαρές προτάσεις για τα ειδικά ζητήματα. Θα περιμένουμε τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να μάθουμε τι καλύτερο μπορεί να γίνει, εκτός αν και σε αυτό το θέμα μηδενίσει το κοντέρ και τα βγάλει όλα άχρηστα.