«Ο Μητσοτάκης απογείωσε την οικονομία». Σοβαρά τώρα;

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 δείχνουν ύφεση 0,6%. Τα συστημικά ΜΜΕ εξαφάνισαν, φυσικά, την ύφεση. Και ο Σταϊκούρας δήλωσε αισιόδοξος για την υφεσιακή επίδραση του λοκντάουν. Μόνο που το πρώτο τρίμηνο του 2020 ελάχιστα έχουν να κάνουν με το λοκντάουν, που εφαρμόστηκε μόλις το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Η πραγματικότητα είναι η εξής: Το τελευταίο τρίμηνο του 2019, πρώτο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, η ανάπτυξη «φρέναρε» εντυπωσιακά, περιοριζόμενη στο 1%, σε σχέση με το 2,3% του προηγούμενου τριμήνου.

Και το «φρενάρισμα» αυτό συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς, καταλήγοντας σε ύφεση 0,6%. Που σημαίνει ότι οι άριστοι, που υποσχέθηκαν ανάπτυξη 4%, πήγαν σε έξι μήνες την οικονομία από το 2,3% στο -0,6%. Και αυτό ελάχιστη σχέση έχει με τον κορωνοϊό.

Τώρα ακούγεται καταγέλαστος ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι η Ελλάδα παίρνει στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση «επειδή ο Κ. Μητσοτάκης απογείωσε την οικονομία». Αποδεικνύεται ότι αυτοί που αυτοδιαφημίζονταν ως στοχοπροσηλωμένοι αναπτυξιακοί μάστορες τα έχουν κάνει μαντάρα.

Ο κορωνοϊός είναι η ελπίδα τους να τα κουκουλώσουν και να μην εκτεθούν. Γιατί είναι προφανές ότι το τελευταίο που τους ενδιέφερε ήταν η ανάπτυξη.

Το πρόβλημα είναι ότι στα χέρια αυτών των τύπων βρίσκεται αυτή τη στιγμή η οικονομία, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη και επικίνδυνη στιγμή.

Ας ξανασκεφτούμε υπό το πρίσμα των παραπάνω τις επιλογές που έχουν κάνει για την οικονομία, το απίστευτο ρίξιμο στην εργασία, τους μικρομεσαίους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή σχεδόν το σύνολο του παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Και ας καταλάβουμε για ποιους δουλεύουν. Όχι πάντως για τον κόσμο που αγωνιά.

  •  Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ το Σάββατο, 6 Ιουνίου 2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.