Ο Ν. Δένδιας και η διπλωματική στρατηγική

Ποια ακριβώς είναι η στρατηγική στα ελληνοτουρκικά; Γιατί αυτό που είδαμε εχθές στρατηγική από εδώ και πέρα δεν φανερώνει.

O υπουργός Εξωτερικών μίλησε απερίφραστα μπροστά στον Τούρκο ομόλογό του για τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και έκανε σαφές το διπλωματικό αδιέξοδο που υπάρχει. Τώρα περιμένουμε να τον δούμε να υψώνει τους τόνους και στην Ευρώπη. Η οποία μέχρι σήμερα αρνείται πεισματικά να υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις.

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πέρα από αφηγήματα εσωτερικής κατανάλωσης, δεν έχει πιέσει ούτε στο ελάχιστο να επιβληθούν κυρώσεις από την Ε.Ε. στην Τουρκία. Σε κάθε σύνοδο κορυφής η Ελλάδα παίρνει μια ισχνή διατύπωση στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων και η Τουρκία το σήμα ότι θέμα κυρώσεων δεν υπάρχει. Ποιος διαμορφώνει τη στρατηγική λοιπόν;

Ο Δένδιας, που χτυπάει το χέρι στο τραπέζι, ή η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που απουσιάζει από κάθε διπλωματική μάχη στην Ευρώπη και έχει παραιτηθεί από κάθε πρωτοβουλία κινήσεων;

Χωρίς αμφιβολία, η οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με παράλληλη υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Και απέναντι σε ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα, αντί μιας συνεκτικής στρατηγικής, παρακολουθούμε δύο πρώην πρωθυπουργούς να τσακώνονται για την ορθή γραμμή στα ελληνοτουρκικά και τον νυν πρωθυπουργό να σωπαίνει. Και δεν σωπαίνει μόνο εκεί.

Πέρα από την ανύπαρκτη διαχείριση των ελληνοτουρκικών, η Ελλάδα έχει παραιτηθεί και από το αίτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στο προσφυγικό αποδεχόμενη τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης στο έδαφός της.

Ας προσθέσουμε σε όλα αυτά τον απίστευτο πολιτικό καιροσκοπισμό που έχει επιδείξει ο Κ. Μητσοτάκης σε θέματα όπως τα 12 μίλια στο Ιόνιο, αλλά, κυρίως, τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Και ας κάνουμε ξανά την ερώτηση: Ποια ακριβώς είναι η στρατηγική στα ελληνοτουρκικά; Γιατί αυτό που είδαμε εχθές στρατηγική από εδώ και πέρα δεν φανερώνει.

  • Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ  το Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.