Πάνω από έξι δισ. ευρώ στην αγορά ως το τέλος του 2017 – Καταβλήθηκαν ήδη 1,6 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμών οφειλών του Δημοσίου

trapezatisellados--21429640098

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, τον Ιούλιο διατέθηκε για αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα το ποσό του 1,109 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος των οφειλών έφτανε στο τέλος του Ιουνίου στο ποσό των 5,91 δισ. ευρώ ή τα 7,22 δισ. ευρώ με την προσθήκη και των οφειλών από επιστροφές φόρου.

Αναλυτικότερα, από το ποσό που έχει καταβληθεί τον Ιούνιο με την υποδόση που αποδεσμεύτηκε με την 1η αξιολόγηση, ύψους 7,5 δισ., οι προβλεπόμενες ροές των πληρωμών ήταν οι ακόλουθες:

  • 500 εκατ. μέσα στον Ιούνιο και 800 εκατ. για τον Ιούλιο. Ωστόσο, τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι τον Ιούλιο καταβλήθηκε το ποσό του 1,1 δισ. σωρευτικά
  • 500 εκατ. για τον Αύγουστο
  • 800 εκατ. για τον Σεπτέμβριο.

Εφόσον, ολοκληρωθεί η υπο-αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου και καταβληθεί η υπο-δόση των 2,8 δισ. ευρώ, οι επόμενες καταβολές είναι:

  • 800 εκατ. τον Οκτώβριο
  • 800 εκατ. τον Νοέμβριο και
  • 200 εκατ. τον Δεκέμβριο.

Συνολικά, δηλαδή, έως το τέλος του έτους εφόσον οι αξιολογήσεις ολοκληρωθούν στην ώρα τους, στην αγορά θα «πέσουν» 4,4 δισ. ευρώ.

Επίσης, μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2017, είναι προγραμματισμένες οι εκταμιεύσεις 1,3 δισ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς και επιπλέον 1 δισ. ευρώ στο β τρίμηνο, οπότε και ολοκληρώνεται και αυτός ο κύκλος διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.