Π. Πολάκης: Από το 1997 θα ξεκινήσει ο έλεγχος που θα πραγματοποιηθεί απ’ την εξεταστική επιτροπή για τη διαφθορά στην Υγεία

Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης – Στις κρίσιμες για το δημόσιο συμφέρον μεταρρυθμίσεις και στις προσπάθειες εξυγίανσης και ανάδειξης των πολιτικών και ποινικών ευθυνών για το «μαύρο χρήμα» στο χώρο της υγείας, που εκτιμάται στα 84 δισ. ευρώ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, του 4ου διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων στον Κολωνό στις 29 Μαρτίου.

«Εμείς δεν κλέβουμε και για αυτό μπορούμε να υλοποιούμε σειρά μέτρων προς όφελος της κοινωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας τις παρεμβάσεις που έγιναν στα δυο χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της υγείας.
Και συνέχισε αναφέροντας το τι πέτυχε η σημερινή κυβέρνηση, με δεδομένο το ασφυκτικό πλαίσιο των εφαρμοζομένων μνημονίων. Όπως, η διασφάλιση της πρόσβασης όλων των πολιτών στις δημόσιες δομές υγείας, η ανάσχεση της δρομολογούμενης κατάρρευσης των νοσοκομείων με την αύξηση των προϋπολογισμών κατά 300 εκατομμύρια, η ενίσχυση των νοσοκομείων με 6.256 προσωπικό που ήδη έχει αναλάβει υπηρεσία,  αλλά και το γεγονός ότι τα νοσοκομεία για πρώτη φορά εμφανίζουν ταμειακό πλεόνασμα 35 εκατ. ευρώ.
Κατά  το επόμενο διάστημα τόνισε πως θα υλοποιηθούν δυο μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Η μεταρρύθμιση για τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τη δημιουργία 270 νέων δομών, των Τοπικών Μονάδων Υγείας, αλλά και η αλλαγή στο Σύστημα Προμηθειών που όπως ανέφερε θα καταφέρει το οριστικό χτύπημα. στη διαπλοκή.
Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαφθορά και στους δεκάδες τρόπους που το πολιτικό σύστημα λειτουργούσε επί χρόνια διευκολύνοντας  τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.  Πρόσθεσε δε πως στην εξεταστική που θα γίνει στη Βουλή, θα αναδειχθούν όλα. Σφίγγει ο κλοιός σημείωσε σε πάρα πολλά σκάνδαλα μιλώντας  για τις 6 ογκωδέστατες δικογραφίες για τον Παπαντωνίου. που αφορούν σε υποθέσεις του 2003 οι οποίες θα εξεταστούν από την επιτροπή. Ο τρόμος τους είναι τόσο μεγάλος που έχουν συνασπιστεί σε ένα κοινό μέτωπο για να ρίξουν την κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στο σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis είπε ότι είναι δεκάδες άλλες εταιρείες που επωφελήθηκαν από τον τρόπο τιμολόγησης και κερδοσκόπησαν δεκάδες δις οι οποίες διερευνώνται. Εξήγησε αναλυτικά πως τα δελτία τιμών των φαρμάκων μέχρι το 2010 έβγαιναν στο υπουργείο ανάπτυξης εκεί που όπως σημείωσε υπάρχει μια μεγάλη μαύρη τρύπα, η οποία εντοπίζεται από το 2006, όταν η Ελλάδα έβγαζε δελτίο τιμών φαρμάκων με βάση το μέσο όρο των τριών χωρών με την πιο ακριβή τιμολόγηση – που είχαν η Αγγλία Γερμανία Ελβετία – και καθόριζε τις τιμές σε άλλες 55 χώρες.  Σε αυτή τη διαπλοκή όπως είπε συμμετείχαν πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες από όλα τα ταμεία που τιμολογούσαν εις βάρος των ασφαλισμένων και του ΕΣΥ.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στάση της δικαιοσύνης. Ένα μεγάλο κομμάτι της δικαιοσύνης φαίνεται ότι κάνει σοβαρά τη δουλειά του είπε αναφορικά με τις υποθέσεις των λιστών Μπόργιανς και Λαγκάρντ, η οποία μάλιστα αποδίδει φέρνοντας χρήματα στο κράτος.
Όμως επεσήμανε, υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι που δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Όπως στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ που αποδεδειγμένα λειτουργούσε επί χρόνια ως παραμάγαζο προσλήψεων και κέντρο εξυπηρέτησης διαπλεκόμενων μέσω της διαφημιστικής δαπάνης.  Όπως ανέφερε  η γυναίκα του κ. Στουρνάρα παρότι η υπόθεση της βρίσκεται στα δικαστήρια από το Δεκέμβρη του 15 οι εισαγγελείς δεν είχαν τον αριθμό της απόφασης του ΚΕΕΛΠΝΟ για να τη δικάσουν, ενώ για τους τρείς υπαλλήλους που ενήργησαν κατόπιν εντολής μας και ανακάλυψαν τις παράτυπες χωρίς κριτήρια ΑΣΕΠ προσλήψεις μέσω του Κέντρου και τις «λάθος» μοριοδοτήσεις, υπάρχει δίωξη με κακουργηματικό χαρακτήρα  γιατί δεν είχαν δικαίωμα να ελέγξουν το φάκελο.
«Τους πιάνουμε να κλέβουν και αυτοί μας κάνουν μήνυση γιατί τους πιάσαμε» είπε για τη μήνυση των βουλευτών της ΝΔ. Επίσης  στηλίτευσε τη στάση της δικαιοσύνης και για το θέμα των ατομικών συμβάσεων έργου που το Υπουργείο Υγείας επιχείρησε να συνάψει με τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, σίτισης και καθαρισμού.
Τα τελευταία χρόνια επισήμανε  οι ιδιωτικές εταιρίες υπερδιπλασίασαν το κύκλο εργασιών τους από 150 εκ που ήταν το 2008, σε περισσότερα των 300 εκ το 2014. Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε αυτές τις συμβάσεις εργασιακού μεσαίωνα για τους εργαζόμενους αλλά το ΣτΕ μας μπλόκαρε.
«Εμείς δεν θα κάνουμε πίσω και σύντομα θα έρθει νομοθετική ρύθμιση για να συναφθούν συμβάσεις εργασίας και να αποδεσμευτούν  τα νοσοκομεία από εταιρείες που και κοστίζουν 30% περισσότερο και επιπλέον  διατηρούν συνθήκες γαλέρας  για τους εργαζόμενους. Αν μας μπλοκάρουν και πάλι τότε θα μιλάμε για νεοφιλελεύθερους “ταλιμπάν”» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο υπουργός εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς ούτε 1 ευρώ πρόσθετης λιτότητας κι ότι όποιο μέτρο παρθεί μετά από το 2019 θα έχει το αντίστοιχο κοινωνικό αντιστάθμισμα.
Σύντομα είπε θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση και θα προχωρήσει η ρύθμιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκη υπάρχει σχέδιο του Σόιμπλε, Τόμσεν  σε συνεργασία με την ΝΔ για να ρίξει την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που όμως δεν θα τα καταφέρουν.
Ο λόγος όπως είπε είναι γιατί η Ευρώπη μπροστά στο δίλλημα που βρίσκεται μεταξύ της επιλογής της στροφής στη  σοσιαδημοκρατίας ή της επιλογής να ξαναζήσει μέσω της λιτότητας την άνοδο της ακροδεξιάς που παραμονεύει θα επιλέξει το καλύτερο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.