Ράνια Σβίγκου: Στόχος η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

66006_1

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην “Κυριακάτικη Kontra News” και τη δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα είπε ότι οι στόχοι της κυβέρνησης στη νέα περίοδο είναι: “Κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, αύξηση της απασχόλησης, στήριξη των ασθενέστερων, συνέχιση των προσπαθειών για τη μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση της Παιδείας, του συστήματος Υγείας και της Δημόσιας Διοίκησης.”

1. Ένα δύσκολο φθινόπωρο αρχίζει για την κυβέρνηση. Ποιοι είναι οι στόχοι της νέας περιόδου για σας;

Κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, αύξηση της απασχόλησης, στήριξη των ασθενέστερων, συνέχιση των προσπαθειών για την μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση της παιδείας, του συστήματος υγείας, της δημόσιας διοίκησης. Μετά  το κλείσιμο της αξιολόγησης, η κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει  ένα σχέδιο παρεμβάσεων και τομών,   για την ανακούφιση όσων έχουν πληγεί περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια. Για παράδειγμα, θα πρέπει να στηθεί ένα πραγματικό και ολοκληρωμένο  σύστημα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης. Στον τομέα της παιδείας, ήδη αυτή την εβδομάδα κατατίθεται νομοσχέδιο για την διαπολιτισμική και ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και για την Ειδική Αγωγή. Αλλά το σημαντικότερο, είναι η υλοποίηση του μεγάλου συλλογικού στόχου, δηλαδή η στήριξη της απασχόλησης, η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία των κατάλληλων  συνθηκών που θα ενθαρρύνουν την επιστροφή στη χώρα μας των χιλιάδων νέων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης.

2. Φοβάστε τυχόν κοινωνικές εντάσεις  λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων στις οποίες θα κληθεί να ανταποκριθεί ο κόσμος;

Μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης και συρρίκνωσης των εισοδημάτων, τα περιθώρια φοροδοτικής ικανότητας των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων έχουν στενέψει. Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ζουν εκτός της κοινωνίας, όπως προσπαθούν να τα παρουσιάσουν τα κυρίαρχα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ή διάφοροι υπερπροβεβλημένοι παράγοντες της αντιπολίτευσης, από τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από ξαπλώστρες κοσμικών νησιών. Έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση της αναδιανομής των φορολογικών βαρών, αλλά χρειάζονται ακόμα πολλά περισσότερα. Οι πολίτες περιμένουν πολλά από την σημερινή κυβέρνηση, ακριβώς επειδή δεν έχουν ξεχάσει τόσο γρήγορα την επί σαράντα χρόνια ηγεμονία του συστήματος ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Κι εμείς έχουμε υποχρέωση να μην τους διαψεύσουμε.

3. Εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, μπορείτε να μας πείτε πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίζει το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων;

Επείγουσα ανάγκη είναι η δημιουργία νέων, σταθερών, αξιοπρεπώς αμειβόμενων   θέσεων εργασίας. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση για περεταίρω απορρύθμιση  στην αγορά εργασίας και στόχος είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.  Το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων έχει μπει κυρίως από το ΔΝΤ, το οποίο εμμένει σε μια σκληρά νεοφιλελεύθερη γραμμή. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, όχι μόνο για ιδεολογικούς λόγους, αλλά και γιατί θα είναι καταστροφικό τόσο για την κοινωνία, όσο και για την  οικονομία. Η αντιπολίτευση- στο σύνολο της- πρέπει να αντιταχτεί σε αυτά τα ακραία νεοφιλελεύθερα σχέδια και όχι να φλερτάρει μαζί τους, όπως συχνά πυκνά επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης.
4. Κατά τη γνώμη σας οι πολίτες μπορούν να ζήσουν με τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης την οποία ανακοίνωσε ο κ. Κατρούγκαλος;

Καταρχάς, επειδή έγινε πολλή σπέκουλα από διάφορες μεριές σχετικά με την συγκεκριμένη δήλωση, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι το ποσό των 384 ευρώ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχουν οι πολίτες. Αφενός, όμως, για τους περισσότερους συνταξιούχους, το τελικό ποσό που θα προκύπτει θα είναι μεγαλύτερο, καθώς θα προστίθενται χρήματα που αντιστοιχούν στις εισφορές του ασφαλισμένου. Αφ ετέρου, όπως προβλέπει και ο ασφαλιστικός νόμος, όταν αυξάνεται το ΑΕΠ,  τότε θα αυξάνεται επίσης και η εθνική σύνταξη. Ως προς το πολιτικό σκέλος, τώρα, χρειάζονται τεράστια αποθέματα θράσους, αυτοί που διέλυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία με το PSI, αυτοί που μείωσαν 12 φορές τις συντάξεις,  αυτοί που είχαν αποφασίσει να καταργήσουν το ΕΚΑΣ για τους πάντες, να υποκρίνονται τώρα ότι κόπτονται για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

5. Με αφορμή την υπόθεση Γεωργίου, για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλη η ΝΔ του Καραμανλή και άλλη του Σαμαρά κ. Σβίγκου;

Δεν έχω καμία διάθεση να εμπλακώ στα εσωκομματικά της ΝΔ, στις βαρονίες, τις  ομάδες και τα στρατόπεδα που την απαρτίζουν. Θα μπορούσα να σας παραπέμψω σε εκατοντάδες ανακοινώσεις, συνεντεύξεις, παρεμβάσεις μέσα κι έξω από τη βουλή,  κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή, για να διαπιστώσετε τη σκληρή αντιπολίτευσή μας, εκείνη την εποχή. Όσοι διατείνονται για το αντίθετο, το κάνουν σκόπιμα. Την ίδια στιγμή, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι την περίοδο Σαμαρά η ΝΔ διολίσθησε σε μια ακροδεξιά ατζέντα, με την θεωρία των δύο άκρων, το φλερτ με τη Χρυσή Αυγή, τις άθλιες μονταζιέρες ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, και άλλα πολλά.
Τώρα, αναφορικά με την υπόθεση Γεωργίου, να σας θυμίσω ότι η δημιουργική λογιστική και τα ψεύτικα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν  ως εργαλεία και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ, για χρόνια, κι ότι τόσο η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, όσο και η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, υπέγραψαν τα μνημόνια 1 και 2 με βάση τον υπολογισμό του ελλείμματος για το 2010 που έκανε η ΕΛΣΤΑΤ. Ας μην παίζουν λοιπόν θέατρο, προσπαθώντας να βρουν εναγωνίως κάποια διαχωριστική γραμμή μεταξύ τους.

6. Οι σχέσεις της κυβέρνησης με κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, έχουν διαρραγεί ή υπάρχουν ακόμα προϋποθέσεις για κυβερνητική συνεργασία μαζί τους;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ποτέ κανέναν δεσμό με το νεοφιλελευθερισμό, την σκληρή και ταξική λιτότητα, δεν έστησε ούτε προτίθεται να στήσει ένα πελατειακό κράτος, ή να εξυπηρετήσει σχέδια λίγων και οικονομικά ισχυρών. Από αυτή την άποψη, δεν βλέπω κάποια διάρρηξη σχέσεων, διότι απλώς τέτοιες σχέσεις δεν υπήρξαν ποτέ. Ειδικά για τον κ. Θεοδωράκη, αυτό που διαφαίνεται, πέρα από μια άσκηση πολιτικής με επίκεντρο την ατάκα που θα τραβήξει την προσοχή, είναι μια παλινδρόμηση μεταξύ της δημιουργίας ενός κεντρώου πόλου και της ολοένα και πιο εμφανούς ταύτισής του, σε μια σειρά  ζητημάτων,  με τον κ. Μητσοτάκη.

7. Η Ένωση Κεντρώων είναι εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος; γιατί αυτό τουλάχιστον αφήνει να εννοηθεί ο κ. Λεβέντης….

Όπως όλοι γνωρίζουν, από τις αμέτρητες φορές που το έχει επαναλάβει, ο κ. Λεβέντης υποστηρίζει ως πανάκεια μια οικουμενική κυβέρνηση με υπουργούς τεχνοκράτες. Κατανοώ ότι το ζήτημα των κυβερνητικών συνεργασιών αποτελεί, διαχρονικά, αγαπημένο θέμα των δημοσιογράφων. Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν μάλιστα το συνέδεαν διάφοροι και με ενδεχόμενη κατάρρευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Σήμερα μιλούν ακόμα και για εκλογές. Η ίδια η πραγματικότητα τους έχει διαψεύσει πολλάκις.
Ταυτόχρονα, πρέπει να επιδιώκουμε, όπου αυτό είναι δυνατό, τη συνεννόηση και την όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση σε μια σειρά από θέματα, όπως η μεταρρύθμιση του κράτους, η διεύρυνση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, η εμβάθυνση της δημοκρατίας. Στον εκλογικό νόμο αυτό κατέστη εφικτό. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους, δεν αντιμετωπίζουμε το κράτος ως κομματικό λάφυρο, ούτε ως ιμάτιο προς διαμοιρασμό, κάτω από το τραπέζι, αλλά ως ένα εργαλείο προάσπισης των αδυνάμων και βελτίωσης της ζωής των πολιτών αυτού του τόπου.

8. Στο δρόμο για το δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, “φθαρμένα υλικά” του παρελθόντος, έχουν θέση στο κόμμα σας;

Όλη αυτή η συζήτηση και οι κατηγορίες περί «φθαρμένων υλικών» στον ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύονται από τα πιο διεφθαρμένα και απαξιωμένα πρόσωπα του παλιού πολιτικού συστήματος.

Η δική μας απεύθυνση είναι στα πιο ζωντανά και ενεργά μέλη της κοινωνίας, στους αριστερούς πολίτες που εμπιστεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο δρόμο για το 2ο συνέδριο, ζητάμε από αυτούς να ενδυναμώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα αριστερά κόμματα διαμορφώνονται στη βάση των κοινωνικών διεργασιών και των κοινωνικών αγώνων.

9. Οι τάσεις πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν ή όχι;

Οι τάσεις, ως ιδεολογικά ρεύματα, όχι μόνο πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά είναι και αναγκαίες σε ένα πλουραλιστικό και δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.