Συνέντευξη του Κώστα Μπάρκα στην εφημερίδα H Αυγή της Κυριακής

Ο βουλευτής Ν. Πρεβέζης  του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Αυγή της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαγιάννη. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

 

– Πώς βλέπετε τις προτάσεις της Ν.Δ. για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης; Το σύστημα αυτό είναι βιώσιμο ή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις συντάξεις των μελλοντικών συνταξιούχων;

–  Καταρχήν, θα ήθελα να επισημάνω ότι τον Μάιο του 2016, που ήμουν εισηγητής στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όταν λέγαμε ότι η νέα μεταρρύθμιση στοχεύει και θα δημιουργήσει ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό  σύστημα  με πλεονάσματα, η Ν.Δ. δεν το πίστευε και μάς κατηγορούσε για πολλά πράγματα.

Η πραγματικότητα, όμως, διέψευσε πανηγυρικά την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε το ασφαλιστικό σύστημα με 1,1 δισ. ευρώ έλλειμμα, μετά από 12 οριζόντιες περικοπές συντάξεων και με 170.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις, ενώ  αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο Ε.Φ.Κ.Α.  έχει πλεόνασμα 900 εκατ. ευρώ και  έχει 45.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις, οι οποίες θα έχουν εκκαθαριστεί ως το τέλος της χρονιάς.

Αναφορικά με την πρόταση της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό, θα έλεγα ότι αποτελεί ένα μανιφέστο κοινωνικού κανιβαλισμού, το οποίο στοχεύει στη διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης με οδυνηρές συνέπειες για ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Ιστορικά, αν προσεγγίσει κανείς το θέμα της ιδιωτικοποίησης του Δημόσιου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος – κύρια και επικουρική ασφάλιση – που έχει συμβεί σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ανατολικής Ευρώπης,  και που αποτελεί υπόδειγμα για τη Ν.Δ. , διαπιστώνει ότι σε όλο τον κόσμο ευνοούνται μόνο οι μεγάλες  ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες αντλούν ζεστό χρήμα και μεγάλα κέρδη από την εκμετάλλευση των εισφορών των ασφαλισμένων πελατών τους.

Επίσης, η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έδειξε στην πράξη τους κινδύνους που κρύβει η ιδιωτική ασφάλιση, καθώς, ενδεικτικά αναφέρω, η κατάρρευση της αμερικανικής AIG και της ελληνικής ΑΣΠΙΣ Πρόνοια άφησαν «ακάλυπτους» όλους όσοι εμπιστεύτηκαν τις συγκεκριμένες εταιρείες.

Επομένως, πιστεύω, ακράδαντα, ότι ο δημόσιος και αναδιανεμητικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού  μας συστήματος θα πρέπει να διαφυλαχτούν ως κόρη οφθαλμού για  να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τα λαϊκά συμφέροντα.

 

– Πιστεύετε ότι η αναφορά στον δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ ήταν απλά μια «ατυχής» έκφραση ή υποδηλώνει κάτι βαθύτερο για το ιδεολογικό στίγμα της Ν.Δ.;

–  Η εθνικιστική και ακροδεξιά μετάλλαξη της Ν.Δ.  φανερώνεται από τη θέση της για το «Μακεδονικό» και όχι μόνο. Για να το πω διαφορετικά: η σημερινή Ν.Δ. θυμίζει περισσότερο την Ε.Ρ.Ε., την προδικτατορική Δεξιά,  παρά ένα σύγχρονο δημοκρατικό  κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επομένως, η έκφραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. στον δικτάτορα της Χιλής, που δεν ήταν «ατυχής», δεν είναι κάτι καινοφανές.

Συνέπεια αυτής της στροφής της Ν.Δ. είναι η επιθυμία της για επιστροφή στα Μνημόνια, την αυστηρή επιτροπεία του Δ.Ν.Τ. και γενικότερα των εξωτερικών καταναγκασμών, γιατί ξέρει ότι μόνο κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρότασή της για το ασφαλιστικό.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι  με τέτοιες προτάσεις όχι μόνο δεν μπορούν να βρουν στηρίγματα στην ελληνική κοινωνία, αλλά είναι καταδικασμένοι οι συνάδελφοι της Ν.Δ. να βρίσκονται στα έδρανα της αντιπολίτευσης τουλάχιστον για άλλη μια τετραετία.

– Το 2019 θα είναι εκλογική χρονιά. Ποιες βασικές πρωτοβουλίες πρέπει να πάρει η κυβέρνηση ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για ακόμη μία τετραετία;

–  Τα Μνημόνια ανήκουν  στο παρελθόν και πλέον βαδίζουμε σε μια νέα εποχή, όπου μπορεί ν’   ανοίξει ο κύκλος των αναγκαίων ελαφρύνσεων, των πολιτικών κοινωνικής στήριξης και ο  κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, τους άξονες του στρατηγικού πλάνου της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή  Ελλάδα περιέγραψε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη  Δ.Ε.Θ.. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στην  ανάκτηση της εργασίας,  την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την εμβάθυνση της Δημοκρατίας. Πάνω σ’ αυτά τα πεδία θα δοκιμαστεί η νέα κυβέρνηση.

Εγώ, πάντως, παραμένω αισιόδοξος και πιστεύω ότι  στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες  θα αξιολογήσουν θετικά το παραγόμενο έργο.

 

– Πέρα από την οικονομική ανάκαμψη τί άλλες πολιτικές πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση ώστε να πετύχει την επιστροφή των νέων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης;

–  Την πενταετία 2010-2014 η ανεργία των νέων εκτοξεύτηκε στα ύψη, λόγω της νεοφιλεύθερης πολιτικής που ασκήθηκε, με συνέπεια πολλοί νέοι επιστήμονες να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Και ήταν πολύ άδικο αυτό που συνέβη, γιατί η νέα γενιά είναι πλήρως καταρτισμένη, διαθέτοντας πτυχία, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες και άλλες δεξιότητες.

Αυτή η κυβέρνηση με στοχευμένες πρωτοβουλίες επιδιώκει να αντιστραφεί αυτή η τάση. Έτσι, προχωράει στην υλοποίηση προγραμμάτων για την εργασία περίπου 10.000 επιστημόνων στους κλάδους της μεταποίησης, της αγροδιατροφής και των νέων τεχνολογιών και 5.500 νέων επιστημόνων σε φορείς του δημοσίου, με μισθούς αντίστοιχους των προσόντων τους. Παράλληλα, από το 2019 θα χορηγήσει φοροαπαλλαγές στους νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στη χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.