Σύσκεψη Εκπροσώπων Ν. Ε. Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Λευκάδας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Με πρωτοβουλία του Οργανωτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ και παρουσία του συντονιστή του Τμήματος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) του κόμματος, Μιχάλη Μυτιληνάκη, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 25 Ιουνίου, στα γραφεία της Ν.Ε. Πρέβεζας, σύσκεψη για τις προοπτικές της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι συντονιστές και οι υπεύθυνοι των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Νομαρχιακών Επιτροπών Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Λευκάδας.

Στην έναρξη της σύσκεψης ο συντονιστής της Ν.Ε. Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδήμος, αφού καλωσόρισε τα στελέχη του κόμματος στην Πρέβεζα, ανέφερε ότι η κρίση που ζούμε δεν ήταν μια κρίση μόνο δημοσιονομική ή κρίση χρέους, αλλά ήταν, πρωτίστως, μια κρίση του παραγωγικού μοντέλου, της άνισης κατανομής του εισοδήματος και ενός κλειστού συστήματος εξουσίας και τόνισε « Η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βγούμε από την κρίση».

Στη συνέχεια ο συντονιστής του Τμήματος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Μυτιληνάκης, πήρε το λόγο και αναφέρθηκε στην καταστροφική πενταετία 2010-2014, στην ιδιαιτερότητα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στα αναπτυξιακά εργαλεία που έχουν θεσμοθετηθεί και στο μέλλον των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος στην πενταετία 2010-2014, ο Μιχάλης Μυτιληνάκης τόνισε « Η κρίση στο χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων πήρε καταστροφικές διαστάσεις. Συγκεκριμένα, σε πανελλαδικό επίπεδο, από τις 1.200.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν, οι 700.000 θέσεις χάθηκαν στις ΜμΕ» και συμπλήρωσε «Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, από το 2015 υπάρχει σαφής ανακοπή αυτής της αρνητικής τάσης».

Αναφερόμενος στην ιδιαιτερότητα των ΜμΕ στη χώρα μας, ο Μιχάλης Μυτιληνάκης επισήμανε « Το ειδικό βάρος των ΜμΕ στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο: περιλαμβάνουν 700.000 μονάδες και αντιστοιχούν στο 99% του συνόλου των επιχειρήσεων, απασχολούν 1.800.000 εργαζόμενους ή το 87% της συνολικής απασχόλησης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 67%, παράγουν το 75% της αναγκαίας προστιθέμενης αξίας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 57%» και πρόσθεσε «Επομένως, η ανάκαμψη και η έξοδος από την κρίση περνούν μέσα από τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Ακολούθως, ο Μιχάλης Μυτιληνάκης υπογράμμισε « Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, τα προγράμματα του νέου Ε.Σ.Π.Α., ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών και η επικείμενη σύσταση της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, αποτελούν σημαντικά εργαλεία ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

Σε ό,τι αφορά τη σύσταση της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο Μιχάλης Μυτιληνάκης επισήμανε «Η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και θα δημιουργηθεί σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Παράλληλα, θα έχει σημαντικό ρόλο ως μηχανισμός συνεργασίας με διεθνείς χρηματοδοτικούς θεσμούς και ως φορέας σχεδιασμού, συντονισμού, προτεραιοποίησης έργων και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής».

Στον επίλογό του, ο Μιχάλης Μυτιληνάκης τόνισε «Κοιτώντας μπροστά, μπορούμε να πούμε πως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να μπούμε σε μια βιώσιμη ανοδική τροχιά, βασικός πυλώνας της οποίας πρέπει να είναι η μικρή και η μεσαία επιχειρηματικότητα, λόγω του ειδικού βάρους που έχει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Από το Γραφείο Τύπου Ν.Ε. Πρέβεζας-ΣΥΡΙΖΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.