Τμήμα Υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ: «Από την απαξίωση στην αναβάθμιση»

Το τελευταίο διάστημα με αφορμή κάποια προβλήματα στην παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας, για τα οποία έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση του Δ.Σ. του νοσοκομείου, δείχνοντας τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος, ξεσηκώθηκε ένας δυσανάλογα μεγάλος θόρυβος. Ένας θόρυβος, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, ούτε γενικά, ούτε τοπικά.

Θα πρέπει λοιπόν να πούμε μερικά πράγματα, ώστε να υπάρχει αντικειμενική και τεκμηριωμένη ενημέρωση των πολιτών του νομού Πρέβεζας.

Από την αρχή των μνημονίων το Ε.Σ.Υ. δέχτηκε βαρύτατα πλήγματα. Άρχισε η σταδιακή απαξίωση και κατεδάφισή του στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής, με δραστική περικοπή στο 40% περίπου των λειτουργικών δαπανών. Έκλεισαν 11 νοσοκομεία πανελλαδικά, έγιναν συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, πάγωσαν μέχρι μηδενισμού οι προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού, εργαστηριακού, διοικητικού προσωπικού. Απολύθηκαν μέσα σε μια νύχτα 2.500 γιατροί του πρώην Ι.Κ.Α.- Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Σημειώθηκαν αθρόες συνταξιοδοτήσεις μη αναπληρούμενες, ενώ το υγειονομικό προσωπικό μειώθηκε πάνω από 30%.

Η ταυτόχρονη αύξηση της  προσέλευσης των πολιτών στις  δημόσιες δομές υγείας, λόγω της οικονομικής κρίσης, απορρύθμισε τη λειτουργία των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των μονάδων του ΠΕΔΥ. Η κατάσταση αυτή συνοδευομένη από τη διαιώνιση των μακροχρόνιων στρεβλώσεων, των δυσλειτουργιών, της σπατάλης πόρων και της διαφθοράς,  οδήγησε στην τραγική υποβάθμιση του Ε.Σ.Υ.

Ήταν οι πολιτικές των μνημονίων που οδήγησαν σ’ αυτή την κατάσταση και που κάποιοι έλεγαν ότι αν δεν μας τις επέβαλαν, θα έπρεπε να τις ανακαλύψουμε!

Η κυβερνητική αλλαγή στις 25-01-2015 τοποθέτησε το ζήτημα της Υγείας σε εντελώς διαφορετική βάση. Γιατί, εμείς θεωρούμε ότι η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα, αλλά  κοινωνικό αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Ιδιαίτερα, δε,  στις  δύσκολες οικονομικές συνθήκες του πληθυσμού, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Η επιβίωση και η ανάταξη του Ε.Σ.Υ. δεν ήταν ούτε αυτονόητη, ούτε εύκολη υπόθεση. Προϋπέθετε ισχυρή πολιτική βούληση, σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, για  να αυξηθεί το ανώτατο όριο στις δαπάνες για την Υγεία, ώστε  να μπορούμε να βελτιώσουμε τις δημόσιες δομές περίθαλψης.

Από το 2015, κιόλας, καταγράφηκε για πρώτη φορά μετά την κρίση αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία. Αυξήθηκαν οι προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, μόνιμο και επικουρικό. Στο δε νοσοκομείο της Πρέβεζας το ιατρικό προσωπικό από το 2015 μέχρι σήμερα σχεδόν διπλασιάστηκε. Βελτιώθηκαν οι εργασιακές σχέσεις, ρυθμίστηκαν ζητήματα εφημερίας και ωραρίου.

Ηθικοποιείται το Σύστημα Υγείας, με πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής – στις προμήθειες στο φάρμακο, τέλος στο «πάρτι» των φαρμακευτικών εταιρειών- έχει καταρτιστεί λίστα χειρουργείων, ώστε να σταματήσουν οι συναλλαγές και το «φακελάκι», εξορθολογίστηκαν οι δαπάνες.

Σήμερα, η χώρα γιατρεύει σιγά-σιγά τις πληγές της κρίσης. Αντιμετωπίζει τις εκρηκτικές κοινωνικές ανισότητες, όπως την ακραία φτώχεια και τον «υγειονομικό αποκλεισμό». Δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστοι συμπολίτες μας έχουν, πλέον,  δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας. Όσοι απ’ αυτούς τους ανασφάλιστους είχαν αναγκαστεί να καταφύγουν στο Ε.Σ.Υ.  για υπηρεσίες υγείας πριν από το 2015, χρεώθηκαν με βεβαιωμένες οφειλές στην Εφορία, συνολικά με 28 εκατομμύρια ευρώ. Η σημερινή κυβέρνηση διέγραψε αυτά τα χρέη ως απαράδεκτα για όσους δεν το γνωρίζουν.

Όποιος υποστηρίζει ότι όλα τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας λύθηκαν, δεν λέει αλήθεια. Επίσης, όποιος υποστηρίζει ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, λέει συνειδητά ψέμματα για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες και μικροκομματικά οφέλη.

Βεβαίως, οποιαδήποτε κριτική όσο σκληρή κι αν είναι, ακόμα και οι υπερβολές είναι θεμιτές.

Δεν είναι, όμως, αποδεκτή η χυδαία διαστρέβλωση, η οποία επιδιώκει να δημιουργήσει  αίσθημα υγειονομικής ανασφάλειας στους πολίτες του νομού Πρέβεζας.

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την περαιτέρω  βελτίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στο Νομό Πρέβεζας, ενισχύοντας τις δομές και τις  παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας τις οποίες δικαιούνται όλοι οι  πολίτες, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Τμήμα Υγείας Ν.Ε. Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.