Το προσφυγικό, οι φωνές του μίσους και οι ευρωπαϊκές ευθύνες

Θα είναι ολέθριο λάθος αν αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα γίνει αντιληπτό ως ελληνοτουρκικό θέμα. Σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν πρέπει να αναλάβει να το διαχειριστεί μόνη της για λογαριασμό της υπόλοιπης Ευρώπης.

 Οφείλει να πιέσει για μια νέα συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Για ριζική αλλαγή του Δουβλίνου. Για δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οφείλει να πιέσει τους Ευρωπαίους με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Και όχι να αναλάβει εθελοντικά τον ρόλο του αναχώματος με αντάλλαγμα μερικά εκατομμύρια και λίγα χτυπήματα στην πλάτη. Και τρόπους να πιέσει διαθέτει πολλούς. Διότι η Ευρώπη λειτουργεί με ομοφωνίες. Κι αν δεν υπάρχει αλληλεγγύη, δεν θα υπάρχουν ομοφωνίες.

Την ίδια ώρα που η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη κινούνται δραστήρια προς αυτή την κατεύθυνση, στην Ελλάδα φουντώνει ο ακροδεξιός παραλογισμός.

Εθνοπατριωτικά προσκλητήρια από τα ΜΜΕ, φασιστικές επιθέσεις εναντίον προσφύγων, οχετός εθνικιστικού μίσους στα κοινωνικά δίκτυα.

Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να συνεννοηθεί με τα υπόλοιπα κόμματα και να χαράξει μια στρατηγική για τη διαχείριση του ζητήματος, χαϊδολογάει το ακροδεξιό της ακροατήριο. Αυτό που ψοφάει για push – backs στη θάλασσα και σφαίρες στους «λαθροεισβολείς».

Ολόκληρος ο προοδευτικός κόσμος έχει υποχρέωση να υψώσει τη φωνή του απέναντι στον ρατσισμό, στην ακροδεξιά ρητορική, στο μίσος, στην πατριδοκαπηλία.

Γιατί οι άναρθρες ακροδεξιές πολεμικές κραυγές οδηγούν τη χώρα σε απομόνωση και αποτελούν οπισθοδρόμηση για την κοινωνία μας. Μόνο η δραστική πίεση προς την Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη διαχείριση του προσφυγικού.

  •  Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.