Χαρές, πανηγύρια και στο βάθος Μνημόνιο 4

Πανηγυρίζει σύσσωμη η λίστα Πέτσα για τον πακτωλό χρημάτων που εξασφάλισε ο Μωυσής και θα σώσουν την Ελλάδα από την κρίση. Και η κοινωνία τρώει άλλη μια μούφα για το πόσο υψηλή είναι η αξιοπιστία της χώρας και πόσο ισχυρός διαπραγματευτής υπήρξε ο πρωθυπουργός της

Πανηγυρίζει σύσσωμη η λίστα Πέτσα για τον πακτωλό χρημάτων που εξασφάλισε ο Μωυσής και θα σώσουν την Ελλάδα από την κρίση. Και η κοινωνία τρώει άλλη μια μούφα για το πόσο υψηλή είναι η αξιοπιστία της χώρας και πόσο ισχυρός διαπραγματευτής υπήρξε ο πρωθυπουργός της. Ο Κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, σε μια επίδειξη του πόσο αδίστακτος είναι στους επικοινωνιακούς σαλτιμπαγκισμούς, αύξησε τα δισεκατομμύρια από 32 σε 72, προσθέτοντας και τα χρήματα που έχει να λάβει η χώρα από τα ΕΣΠΑ την επόμενη επταετία – πράγμα που ούτε κάποια διαπραγμάτευση απαιτούσε ούτε αντικείμενο αυτής της συνόδου ήταν. Δεν πειράζει όμως, τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα άρπαξαν στον αέρα το τέχνασμα και άρχισαν να μιλάνε για 72 δισ.. Χαρές και πανηγύρια.

Προσοχή στο κενό μεταξύ λίστας Πέτσα και πραγματικότητας. Πρώτον, από τα 32 δισ., τα 12,5 είναι δάνεια, που αν η Ελλάδα τα πάρει, θα αυξήσει το χρέος της. Τα υπόλοιπα είναι επιδοτήσεις. Για να τα εκταμιεύσει, η χώρα πρέπει να παρουσιάσει ένα «σχέδιο μεταρρυθμίσεων». Και αυτό το «σχέδιο μεταρρυθμίσεων», αν κρίνουμε από αυτά που ξέρουμε για το πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη, θα είναι κοινωνικά καταστροφικό. Στον πυρήνα του βρίσκονται η φορολογική μεταρρύθμιση προς όφελος του πλούτου, η πλήρης ελαστικοποίηση της εργασίας και η μετάβαση σε «ασφαλιστικό Πινοσέτ». Γι’ αυτό η κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα Πισσαρίδη, παρ’ όλο που το διακινεί ως βασική πλατφόρμα του σχεδίου της.

«Μεταρρυθμίσεις» έναντι χρημάτων σε περιβάλλον διψήφιας ύφεσης. Σας θυμίζει Μνημόνιο; Καλά σάς κάνει. Χαρείτε λίγο ακόμα τους πανηγυρισμούς της λίστας Πέτσα.

  •  Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ την Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.